Är Radio Online Framtiden?

post thumb
Radio Online
Av Albin/ 10 Feb 2021

Är Radio Online Framtiden?

Att lyssna på radio online har blivit ganska vanligt. De flesta etablerade radiokanalerna sänder sina program även på nätet. Många kanaler ger dig även möjligheten att kunna lyssna senare till exempel på ett favoritprogram som du har missat. Vissa har till och med börjat filma radiosändningarna så att du både kan se och lyssna på programledarna.

Radio Melody är en kanal som sänder både i etern och online. Men de som inte har en plats i radioetern kan ändå välja att sända online och på så sätt nå ut till sin publik.

Vill du börja sända radio?

Är du intresserad av att börja sända radio på nätet? Det går alldeles utmärkt. Det är nämligen tillåtet för vem som helst att starta en egen online radiokanal. Som alltid finns det dock en del regler att förhålla sig till.

Det går inte att bara ta en låt och spela den hur som helst. Musiken du spelar i din webbsändning måste du betala för. Dessutom måste du registrera sändningen och anmäla en ansvarig utgivare till Myndigheten för Press, Radio och TV.

Tekniken som krävs för att sända radio online

Det krävs förstås även en del tekniska förutsättningar för att kunna sända webbradio, men det är inte så komplicerat som man kanske kan tro.

• Du behöver ha en riktigt bra bredbandsuppkoppling
• En dator med programvara för inspelning och eventuell redigering
• En bra mikrofon att prata i

Betala för musiken och följ lagarna

När du sänder radio online behöver du en musiklicens från Stim. Den kan se lite olika ut beroende på om ditt radioprogram sänds live eller om det går att ladda ner och lyssna på flera gånger. Du betalar för din musiklicens varje månad.

Det är inte tillåtet att säga vad som helst i en sändning. Att förtala en person eller att uttrycka hets mot folkgrupp är exempelvis aldrig tillåtet och kan leda till straffpåföljd. Det är den ansvarige utgivaren som bär det yttersta ansvaret för vad som yttras i sändningen.