Musikradio

musikradio

Musik för alla

Ibland kan man få uppfattningen att det är mer prat än musik på radion. En uppfattning som till stor del stämmer då många kanaler är just så kallad pratradio, särskilt de statliga varianterna. Det finns dock flera kanaler vars fokus är ren musikradio och därför innehåller minimalt med prat. Dessa radiokanaler har oftast en genreinriktning på musiken som spelas. Om du letar så hittar du säkert någon som passar just dig. Musikradiokanaler kan vara antingen statliga eller kommersiella, även om det är mer vanligt med just kommersiella varianter.

Radio Melody är ett exempel på en musikkanal. De spelar musik från alla världens hörn och tipsar även om lokala aktiviteter som kan utföras i och omkring Stockholm.

Genre och konkurrens

Musikradio kan ha olika inriktningar. Julmusik radio är en typ av sändning som brukar vara särskilt populärt under en viss tid på året. Just julmusik kanske kan tänkas vara en snäv genre, men finns det en efterfrågan så finns det lyssnare.

Andra populära inriktningar är lugn musik, träningsmusik, rockmusik, country, klassisk, jazz, populärmusik med flera. Konkurrensen är dock stor med tanke på de streamingtjänster som finns. Där tillåts lyssnare att modifiera sina egna spellistor efter helt eget tycke, något som kan vara svårt för en radiokanal att mäta sig med.

Hitta din musikradio favorit

Kan du inte få nog av country musik radio men tycker inte att de befintliga kanalerna håller måttet? Då kanske du ska starta en egen musikradio kanal. Det är inte så svårt som man kan tro. Det är tillåtet för alla att börja sända radio, bara man innehar giltiga licenser och tillstånd.

Av alla de radiokanaler Sverige har borde du dock lätt kunna finna din egen favorit. Det finns samlingssidor på nätet som listar alla aktuella frekvenser som finns att lyssna på. Utöver det så finns det webbradio och poddar som sänder enbart på nätet. Chanserna är goda att det finns något för alla.

musikradio

Bakgrund och historia

Det har spelats musik på radion i ungefär 95 år nu eftersom den allra första sändningen genomfördes den 1 januari 1925. I början sändes främst högmässor, ett barnprogram och morgongymnastik. Sändningarna var i uppstarten begränsade till sammanlagt cirka en timme per dag. Radiokören har funnits med ända från uppstartsåret och ett par år senare startades Grammofontimmen som spelade nya grammofonskivor i etern.

Dagens musikradio har alltså en lång historia bakom sig med sitt ursprung i Radiokören och Grammofontimmen. Utvecklingen har gått långt från starten och fortsätter att växa och förgrena sig än i dag. Allt för att det ska finnas musik för alla att lyssna på. Något som måste betraktas som en ganska fin utveckling ändå.

musikradio
musikradio