Hur länge har radion egentligen funnits? Den frågan och lite annat tänker vi besvara i det här inlägget där vi bland annat tar upp radio historia och annan fakta som kan vara intressanta för radiofantaster. Som en del av er kanske redan vet sände de första radiostationerna morsesignaler vid sekelskiftet mellan 1800 och 1900-talet. Men det var först 20 år senare som radions stora genombrott kom.
1920 kom elektronikrören och radiostationer som var föregångare till Radio Melody började sända både prat och musik. Radion blev inte minst ett viktigt medium under andra världskriget då radiosändningar var det enda existerande massmediet utöver tidningar.
Radions styrka
Ända sedan radiosändningarna började har radion kanske varit det massmedia som förmedlar känslor på allra bästa sätt. Det behövs ingen bild för att först hur trött och lycklig en vasaloppsåkare som precis har passerat mållinjen i Mora är, det räcker med en radiointervju.
Radion har också haft en stor betydelse för populärmusiken, inte minst Radio Luxembourg. Den reklamfinansierade engelskspråkiga radiokanalen spelade det allra senaste inom musiken och de artister som spelades där nådde ut till en stor publik i Västeuropa. Sedan 2007 sänds Radio Luxembourg via DRM.
Radio historia – viktiga milstolpar
Vem som egentligen var först med att uppfinna den trådlösa radion är fortfarande inte helt klart, men följande herrar har haft stor betydelse för utvecklingen:
• År 1864 förutser den skotske fysikern James Clerk Maxwell de elektromagnetiska vågornas existens
• År 1896 demonstrerar Guiglielmo Marconi trådlös telegrafi på ett längre avstånd
• År 1943 får Nicola Tesla postumt rätten till patentet på trådlös radio
De elektromagnetiska vågorna
Utan upptäckten av de elektromagnetiska vågorna och vetenskapsmännens outtröttliga vilja att förstå och utveckla dem hade det inte funnits mycket Radio historia att prata om. Radion har spelat en stor roll i många världsmedborgares liv och det finns inga tecken på förändring.
Radion är ett snabbt och effektiv media, oavsett om det handlar om att förmedla nyheter eller sprida den senaste populärmusiken. Tack vare de elektromagnetiska vågorna finns det en stor chans att marksänd radio kommer att fortsätta att komplettera och eventuellt även överleva den digitala tekniken för sändningar.